Εnglish
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αναζήτηση: Αναζήτηση

Διεθνείς Οργανισμοί


English


Διεθνείς ΟργανισμοίΕκτύπωσηΕκτύπωση

Κοινοπολιτεία

Η Κύπρος είχε υπογράψει στις 13.3.1961, στο Λονδίνο, την ιδρυτική πράξη της Κοινοπολιτείας, που αποτελεί ένα είδος εθελοντικής διεθνούς οργάνωσης 53 χωρών οι οποίες υπήρξαν βρετανικές αποικίες. Κύριος σκοπός της Κοινοπολιτείας είναι η προαγωγή του κοινού συμφέροντος των λαών των χωρών μελών της, που ο πληθυσμός τους φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια άτομα, δηλαδή ποσοστό 30% του συνολικού πληθυσμού της γης.

Οι κοινές αξίες και οι κοινοί στόχοι που ενώνουν τις χώρες αυτές έχουν καθοριστεί στη Διακήρυξη της Σιγκαπούρης (22.1.1971) και είναι, σε γενικές γραμμές, η προαγωγή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σωστής διακυβέρνησης, των κανόνων δικαίου, του εμπορίου και της παγκόσμιας ειρήνης.

Επί κεφαλής της Κοινοπολιτείας βρίσκεται συμβολικά η Βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ η Β’, η οποία αναγνωρίζεται ως τέτοια από κάθε μια από τις χώρες μέλη.

Η Κοινοπολιτεία δεν αποτελεί πολιτική ένωση και δεν επιτρέπει στη Βρετανία να ασκεί πολιτικό έλεγχο στις χώρες μέλη της. Εκτελεστικός ηγέτης της Κοινοπολιτείας είναι ο Γενικός Γραμματέας της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργό και δραστήριο μέλος της Κοινοπολιτείας, έχει αξιοποιήσει τόσο τη συμμετοχή της όσο και τις κοινές αξίες που διέπουν τη μεγάλη αυτή οικογένεια στον αγώνα της για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Η Κοινοπολιτεία συμπαραστέκεται στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση από το 1964, έχει δε αναβαθμίσει το ενδιαφέρον της στο κυπριακό μετά την Τουρκική επιδρομή κατά της Κύπρου, το 1974. Για παράδειγμα, στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των ηγετών της Κοινοπολιτείας του Απρίλη – Μάη 1975 στην Τζαμάικα, εκφράζεται η ανάγκη για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και για λήψη επειγόντων μέτρων για επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους, ενώ στη συνάντηση του Νέου Δελχί, το 1983, είχε συσταθεί ομάδα δράσης από τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσώπους πέντε χωρών μελών για το κυπριακό.Commonwealth Heads of Government Meeting - Malta, 25-27 November 2005


© 2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Νομική Υπηρεσία