Εnglish
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αναζήτηση: Αναζήτηση

Δικαιοδοσία Ποινικών Δικαστηρίων


English


 Δικαιοδοσία Ποινικών ΔικαστηρίωνΕκτύπωσηΕκτύπωση

Ι. ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τα Δικαστήρια που εκδικάζουν την τέλεση ποινικού αδικήματος από οποιοδήποτε πρόσωπο είναι το Κακουργιοδικείο και το Επαρχιακό Δικαστήριο, τα οποία λειτουργούν σε κάθε επαρχία της ελεύθερης Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφο, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου- συνεδριάζει στο Παραλίμνι). Σε κάθε επαρχία συνεδριάζει τουλάχιστον μία σύνθεση Κακουργιοδικείου, που απαρτίζεται από 3 δικαστές και μία σύνθεση Επαρχιακού Δικαστηρίου, η σύνθεση του οποίου είναι μονομελής.

Τα Επαρχιακά Δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν κάθε αδίκημα που διαπράττεται στην επαρχία στην οποία συνεδριάζει και κάθε αδίκημα που διαπράττεται στην περιοχή των Βάσεων από Κύπριο πολίτη εναντίον Κύπριου πολίτη ή σε σχέση με Κύπριο πολίτη. Αναφορικά με τη Αγγλική Βάση Ακρωτηρίου δικαιοδοσία έχει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ενώ αναφορικά με την Αγγλική Βάση Δεκέλειας δικαιοδοσία έχουν, αναλόγως της περιοχής που τελέστηκε το αδίκημα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ή Αμμοχώστου. Αν ένα αδίκημα τελέστηκε σε δύο ή περισσότερες επαρχίες, δικαιοδοσία να δικάσει την υπόθεση έχει το Επαρχιακό Δικαστήριο κάθε επαρχίας, ως το αδίκημα να έχει τελεστεί εξολοκλήρου στην επαρχία αυτή.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, με νόμο που ψηφίστηκε μετά την τουρκική εισβολή, κάθε Επαρχιακό Δικαστήριο, διαρκούσης της έκρυθμου καταστάσεως (η οποία ακόμη υφίσταται λόγω της τουρκικής εισβολής), έχει εξουσία να εκδικάζει οποιοδήποτε αδίκημα διαπράχθηκε σε οποιαδήποτε επαρχία της Κύπρου.

Το Κακουργιοδικείο, ανεξαρτήτως επαρχίας που συνεδριάζει, έχει δικαιοδοσία να δικάζει όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν:

Α. μέσα στα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Β. μέσα στα όρια των Κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων από Κύπριο πολίτη εναντίον ή σε σχέση με Κύπριο πολίτη,

Γ. σε οποιαδήποτε ξένη χώρα από πολίτη της Δημοκρατίας όταν αυτός βρίσκεται στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Δ. σε πλοίο ή αεροπλάνο εγγεγραμμένο στη Δημοκρατία.
© 2019 Κυπριακή Δημοκρατία, Νομική Υπηρεσία