Έπεσε σήμερα η αυλαία της υπόθεσης χρηματισμού πολιτειακών αξιωματούχων και λειτουργών του Δημοσίου, από την εταιρεία Helector Cyprus Ltd., σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία του Συστήματος Συλλογής, Επεξεργασίας και Υγειονομικής Ταφής Οικιακών Απορριμμάτων στις επαρχίες Πάφου (ΧΥΤΑ Πάφου) και Λάρνακας (ΧΥΤΥ Κόσιης), καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο, με σημερινή απόφασή του, απέρριψε όλες τις εφέσεις που καταχώρισαν οι καταδικασθέντες, τόσο για την καταδίκη τους όσο και για τις επιβληθείσες ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 5 ετών έκαστο τον Αντρέα Λουρουτζιάτη, τότε Δήμαρχο Λάρνακας και τον Δημήτρη Πατσαλίδη, Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου, και σε ποινές φυλάκισης 3.5 ετών και 18 μηνών αντίστοιχα τον Γεώργιο Κουλλαπή και Μιχάλη Πάντη, Μηχανικούς στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η Helector Cyprus Ltd., διαχειρίστρια εταιρεία των πιο πάνω έργων, καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους 201.000 ευρώ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε, επίσης, την έφεση που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εναντίον της αθωωτικής απόφασης που αφορούσε στον Αντώνη Κουρουζίδη, ο οποίος, κατά τον επίδικο χρόνο, εργαζόταν ως Μηχανικός στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητες στο εν λόγω έργο. Το πρόσωπο αυτό κρίθηκε ένοχο στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για επιβολή ποινής, αφού προηγηθεί αγόρευση προς μετριασμό της ποινής, αύριο, 21 Ιουλίου 2022.

Στην πολυσέλιδη, ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο, επικυρώνοντας τις ποινές που είχε επιβάλει το Κακουργιοδικείο, υιοθετεί απόσπασμα προηγούμενης απόφασής του σε υπόθεση δεκασμού και νομιμοποίησης εσόδων, όπου χαρακτηριστικά σημειώνεται:
«Η Πολιτεία εμπιστεύτηκε στον εφεσείοντα μια υψηλή θέση, με τα ανάλογα ωφελήματα που τη συνοδεύει. Με την ανάληψη όμως των καθηκόντων του από υπηρέτης και φύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου ενεπλάκη στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και λαμβάνοντας μεγάλα ποσά καταχράστηκε κατά το χείριστο τρόπο τη θέση του […] αλλά και την εν γένει εμπιστοσύνη του πολίτη έναντι των δημοσίων προσώπων, την οποία καίρια έπληξε. Με τις επιγραμματικές αυτές επισημάνσεις είναι νομίζουμε πρόδηλο ότι σε αδικήματα τέτοιας φύσεως με εμπλεκόμενα δημόσια πρόσωπα, η ποινή που πρέπει να επιβάλλεται θα πρέπει να είναι αυστηρή και να ενέχει έντονα το στοιχείο της αποτροπής.»

Η εταιρεία Helector Cyprus Ltd. είχε χρηματίσει τα πιο πάνω πρόσωπα, καθώς και άλλα πρόσωπα που είχαν προβεί σε παραδοχή πρωτόδικα, με ποσό που ξεπερνούσε το 1 εκ. ευρώ. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί τη σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού που απασχόλησε την κυπριακή Δικαιοσύνη.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο κ. Νίνος Κέκκος, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας.


Back to Top