Εnglish
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακή ΔημοκρατίαΝομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αναζήτηση: Αναζήτηση

Δικαιοδοσία Ποινικών Δικαστηρίων


English


 Δικαιοδοσία Ποινικών ΔικαστηρίωνΕκτύπωσηΕκτύπωση

ΙΙ. ΚΑΘ΄ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδικάζουν ποινικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό είναι δύο. Το Κακουργιοδικείο που εκδικάζει τις σοβαρότερες υποθέσεις και το Επαρχιακό Δικαστήριο που εκδικάζει πάσης φύσεων ποινικές υποθέσεις μειωμένης σοβαρότητας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με τριμελή συνήθως σύνθεση (εκτός αν λόγω σοβαρότητας η έφεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου) εκδικάζει τις εφέσεις που καταχωρούνται εναντίον των αποφάσεων των πρωτόδικων δικαστηρίων αναφορικά με την καταδίκη ή αθώωση του κατηγορουμένου και την επιβληθείσα σε αυτόν ποινή.

Α. Κακουργιοδικείο

Το Κακουργιοδικείο, σε οποιαδήποτε επαρχία και αν αυτό συνεδριάζει, έχει αρμοδιότητα να εκδικάζει κάθε ποινικό αδίκημα που τελέστηκε κατά παράβαση του Ποινικού Κώδικα είτε οποιουδήποτε ειδικού ποινικού νομοθετήματος. Η σύνθεση του είναι τριμελής και απαρτίζεται από ένα Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, και δύο Επαρχιακούς Δικαστές, ένας εκ των οποίων συνήθως είναι Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής. Το Κακουργιοδικείο εκδικάζει τις σοβαρότερες υποθέσεις, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης πέραν των 5 χρόνων, όπως αδικήματα φόνου, ανθρωποκτονίας, βιασμού, εμπρησμού ληστείας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Αν κάποιος κατηγορείται για αδίκημα που ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέραν των 5 χρόνων και ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι δεν είναι τέτοιας σοβαρότητας και αναγκαίο για να εκδικαστεί από το Κακουργιοδικείο, μπορεί με τη συγκατάθεσή του μια υπόθεση, αντί να εκδικαστεί από το Κακουργιοδικείο, να εκδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο.

Β. Επαρχιακό Δικαστήριο

Κάθε Επαρχιακός Δικαστής (συμπεριλαμβανομένου Προέδρου και Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή) έχει εξουσία να εκδικάζει συνοπτικά κάθε αδίκημα που τιμωρείται στο Νόμο με ποινή φυλάκισης μη υπερβαίνουσα τα πέντε χρόνια ή με πρόστιμο μη υπερβαίνον τα 85.000 ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές. Περαιτέρω, το Κακουργιοδικείο έχει εξουσία να διατάξει τον κατηγορούμενο ο οποίος θα βρεθεί ένοχος να πληρώσει στο θύμα του αδικήματος αποζημίωση μέχρι και 6,000 ευρώ.

Γ. Εξουσία Γενικού Εισαγγελέα για παραπομπή σε συνοπτική εκδίκαση

Πέραν των πιο πάνω, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει εξουσία, αν κρίνει πως αυτό είναι δίκαιο και η υπόθεση είναι κατάλληλη να εκδικαστεί συνοπτικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο, να παραπέμψει για εκδικάσει από το Κακουργιοδικείο στο Επαρχιακό Δικαστήριο μια υπόθεση που κατά τα άλλα θα έπρεπε να εκδικαστεί από το Κακουργιοδικείο. Αυτό γίνεται με γραπτή του συγκατάθεση, η οποία καταχωρείται στο φάκελο της υπόθεσης του Επαρχιακού Δικαστηρίου.
© 2019 Κυπριακή Δημοκρατία, Νομική Υπηρεσία